Pro ty kteří budou mít premiéru v degustování vína máme návod:
Leccos prozradí už samotná barva vína při pohledu proti bílému pozadí. Vypovídá o jeho stáří a původu, o použité odrůdě, způsobu fermentace a zrání, potažmo i o jakosti. Sklenku držte za nožku nebo za patu, abyste víno nezahřívali dlaněmi.
Ještě než si k vínu přivoníte, zakružte sklenicí. Způsob, jakým stéká dolů po stěnách, vám může napovědět něco o obsahu alkoholu a stáří. Tento elegantní pohyb není zdaleka tak jednoduchý, jak se zdá, a proto si jej raději dopředu pečlivě natrénujte.
Zakroužením sklenice se víno provzdušní a uvolní se aromatické látky. Zhluboka se nadechněte a nestyďte se vsunout nos hluboko do sklenice. Dokud je váš čich nejvnímavější, snažte se identifikovat vůně. Pozor - jsou jich tisíce!
Když vám oči a nos řekly o víně vše, co mohly, dejte si přiměřeně velký doušek a soustřeďte se na dojem vína v ústech a na jazyku. Pokuste se rozpoznat chuťové odstíny a zachytit strukturu vína.
Poválejte víno po celé ploše jazyka tak, aby se dostalo na všechny chuťové pohárky. Někteří degustátoři přitom vtáhnou do úst trochu vzduchu, aby se aromatické látky přenesli i do zadní části úst.
Pokud je vaším prvořadým cílem degustace, musíta si udržet čistotu hlavy, proto po ochutnání doušek vyplivněte, aby se vaše smysly neotupily. Pokud vám jde spíše o ochutnávání a vychutnávání různých vzorků, zajezte každý z nich kouskem chleba.
Autor: http://www.znvinnysklep.cz/