HYDRANT MENU:

Degustace vína
21.3.2010 se koná pro mužskou část Odškoláků degustace vína v místním KD. Začátek je 9.30 hod.

 

Pro ty kteří budou mít premiéru v degustování vína máme návod:

 

1. Vzhled

Leccos prozradí už samotná barva vína při pohledu proti bílému pozadí. Vypovídá o jeho stáří a původu, o použité odrůdě, způsobu fermentace a zrání, potažmo i o jakosti. Sklenku držte za nožku nebo za patu, abyste víno nezahřívali dlaněmi.

 

2. Zakroužení

Ještě než si k vínu přivoníte, zakružte sklenicí. Způsob, jakým stéká dolů po stěnách, vám může napovědět něco o obsahu alkoholu a stáří. Tento elegantní pohyb není zdaleka tak jednoduchý, jak se zdá, a proto si jej raději dopředu pečlivě natrénujte.

 

3. Přičichnutí

Zakroužením sklenice se víno provzdušní a uvolní se aromatické látky. Zhluboka se nadechněte a nestyďte se vsunout nos hluboko do sklenice. Dokud je váš čich nejvnímavější, snažte se identifikovat vůně. Pozor - jsou jich tisíce!

 

4. Doušek

Když vám oči a nos řekly o víně vše, co mohly, dejte si přiměřeně velký doušek a soustřeďte se na dojem vína v ústech a na jazyku. Pokuste se rozpoznat chuťové odstíny a zachytit strukturu vína.

 

5. Poválení

Poválejte víno po celé ploše jazyka tak, aby se dostalo na všechny chuťové pohárky. Někteří degustátoři přitom vtáhnou do úst trochu vzduchu, aby se aromatické látky přenesli i do zadní části úst.

6. Vyplivnutí

Pokud je vaším prvořadým cílem degustace, musíta si udržet čistotu hlavy, proto po ochutnání doušek vyplivněte, aby se vaše smysly neotupily. Pokud vám jde spíše o ochutnávání a vychutnávání různých vzorků, zajezte každý z nich kouskem chleba.

Autor: http://www.znvinnysklep.cz/

 

 

 

 

 

 

 


 




Copyright (c) 2009-2020 www.odskolaci.cz
Created by www.krajta.cz